Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, który w polskiej tradycji jest ściśle związany z rodzinnym biesiadowaniem. Stoły uginające się od mazurków, bab wielkanocnych oraz innych smakołyków stanowią nie lada wyzwanie dla osób dbających o linię lub zmagających się z problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie czy nadwaga. Jak więc cieszyć się świątecznymi potrawami, nie rezygnując z dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie?
Kluczem do zachowania zdrowia jest umiar i świadomy wybór spożywanych potraw. Przygotowując świąteczne przysmaki, powinniśmy też szukać ich lżejszych wersji, z mniejszą zawartością tłuszczu i cukru. Nadmiar tego ostatniego połączony z brakiem aktywności fizycznej w znacznej mierze odpowiada za pojawianie się stanów przedcukrzycowych i samej cukrzycy.Czy wszyscy jesteśmy nią zagrożeni? Jak możemy przeciwdziałać tej chorobie? Odpowiedzi na te pytania w cyklu podcastów CO NA TO TWÓJ LEKARZ z udziałem diabetologa, dr Jacka Bogdała.
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej. Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, które mogą stanowić doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną oraz pomagają w utrzymaniu równowagi kalorycznej. Pamiętajmy, że świadome podejście do tradycji oraz dbałość o zdrowie i samopoczucie pozwoli nam cieszyć się Świętami Wielkanocnymi bez poczucia dyskomfortu i negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia.